Recept: Glutenvrije chocolate chip cookies

5 september 2017 Glutenvrije chocolate chip cookies resultaat

Om niet om het punt heen te draaien dit is het beste chocolate chip cookie recept op deze aarde. De credits voor het recept en de bakkunsten gaan naar Martina Kaplanova. Met dit recept kun je ongeveer 30 glutenvrije chocolate chip cookies maken in een totale tijd van 40 minuten (voorbereiding 20 minuten, baktijd 15-20 minuten).

 

Glutenvrije chocolate chip cookie dough

Koekjesdeeg geplaatst op het bakpapier.

Glutenvrije chocolate chip cookies

Ingrediënten:

  • 170 gram glutenvrije bloem
  • 100 gram glutenvrij havermoutmeel (gemalen haver)
  • 1 theelepel zuiveringszout (bijvoorbeeld deze)
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ¾ theelepel zout
  • 140 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 110 gram bruine suiker
  • 20 gram vanille suiker
  • 1 ei
  • 200 gram pure/donkere chocolade stukjes (ongeveer 3-5 millimeter stukjes)

Instructies

  1. Zeef in een middelgrote kom de bloem, het havermeel, het zuiveringszout, het zout en het bakpoeder. Mix het vervolgens door elkaar.
  2. Klop ongeveer 5 minuten de boter met de bruine suiker en vanille suiker in een grote kom. De suikerkristallen zullen niet volledig weggaan, maar de mix wordt wel lichter.
  3. Voeg nu een ei toe aan de mix en klop het totdat het ei volledig is gemixt.
  4. Zet de snelheid van de mixer op de laagste stand en voeg langzaam de meelmix toe aan de botermix, totdat het een geheel is. De mix moet nu zacht en kleverig zijn, maar niet te vloeibaar.
  5. Voeg nu met de hand of met een lepel de stukjes chocolade toe aan de mix en zorg dat de stukjes goed verdeeld worden in de mix.
  6. Bedek het deeg nu met plastic folie en laat het minstens 1 uur afkoelen in de koelkast. Voor het beste resultaat moet de mix ongeveer 24-48 uur afkoelen, maar het is zeker mogelijk om te bakken na 1 uur.
  7. Verwarm de oven voor op 180°C en plaats bakpapier op een ovenblad. Maak nu bolletjes van het deeg van ongeveer 1 eetlepel en plaats deze verspreid over het bakpapier. LET OP de koekjes zullen uitzetten tijdens het bakken, dus hou ongeveer 2-3 cm ruimte tussen de koekjes.
  8. Doe een heel klein snufje zout over alle koekjes en bak ze 15-20 minuten. Afhankelijk van je -glutenvrije chocolate chip cookie- voorkeuren kun je ze kort bakken als je ze zacht wil hebben of wat langer als je ze het liefst hard en knapperig hebt.
  9. Laat de koekjes na het bakken een paar minuten afkoelen, alvorens ze van het ovenblad te verwijderen. De koekjes kun je bewaren in een tupperware doosje.

Opmerkingen

  • Iets gezondere koekjes krijg je door de chocolade stukjes te vervangen door stukjes noot (walnoten, pecan, amandel of hazelnoten). Dit voegt extra smaak toe samen met gezonden vetten en vermindert het suikergehalte.

Deel dit artikel!




Geef een reactie



Mis geen glutenvrij nieuws!

Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste glutenvrije producten en ontwikkelingen.

You have Successfully Subscribed!