Recept: glutenvrije chocolade amandeltaart

23 september 2017 Glutenvrije chocolade taart

Een tijdje geleden was ik bij IKEA en nam ik daar voor het eerst een stuk van hun glutenvrije chocolade amandeltaart. Deze taart was de inspiratie voor dit recept. Het recept is bedacht door Martina Kaplanova.

De taart heeft een knapperige chocolade omhulling en een romige inhoud. De glutenvrije taart is goed te gebruiken voor verjaardagen, andere feestjes of gewoon als dessert. Dit recept is voor een 20 centimeter taart en is goed voor acht porties.

 

Glutenvrije amandel taart

Glutenvrije chocolade taart closeup

 

Ingrediënten

Taartbasis

 • 4x het eiwit van een ei
 • Snufje zout
 • 100 gram suiker
 • 120 gram amandelmeel (fijngemalen amandelen)

Eivulling

 • 4x het eigeel van een ei
 • 50 gram suiker
 • 120 ml slagroom
 • 90 gram boter op kamertemperatuur
 • Snufje zout
 • 1 eetlepel vanille aroma

Chocolade topping

 • 150 gram chocolade (melk, puur of een mix)
 • 50 ml slagroom
 • 20 gram boter
 • 30 gram amandelstukjes /  stukjes Daim

Instructies

Taartbasis

 1. Beleg een ø20 centimeter taartvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 200° C.
 2. Mix het eiwit en het snufje zout met een handmixer totdat het een stevige mix is. Voeg nu de suiker toe en mix opnieuw totdat er stevige pieken verschijnen.
 3. Voeg geleidelijk het amandelmeel toe met een spatel en roer voorzichtig, totdat het goed gecombineerd is met de mix.
 4. Verspreid het deeg gelijkmatig over bodem van de taartvorm en strijk de bovenkant glad.
 5. Bak de taart 18-20 minuten op 200° C en plaats indien mogelijk bakpapier aan de bovenkant van de bakvorm om het bruin worden van de taart te voorkomen. Haal de taart nu uit de oven en uit de bakvorm en laat de taart afkoelen. 

Eivulling

 1. Kluts het eigeel kort en voeg ze bij elkaar.
 2. Verwarm nu de slagroom en de suiker in een pan met een dikke bodem totdat de suiker is gesmolten. Laat het geheel afkoelen tot lichaamstemperatuur (het moet warm zijn, niet heet!).
 3. Voeg rustig de slagroommix toe aan het eigeel en blijf ondertussen goed roeren/mixen. Voeg niet teveel slagroommix in een keer toe. Giet nu de gehele mix terug in de pan.
 4. Verwarm de mix opnieuw op een lage pit en blijf de gehele tijd goed roeren. Na ongeveer 5 minuten zal de mix dikker worden. LET OP: zorg dat de mix niet gaat koken, want dit verandert de structuur van het eigeel. Laat nu de gehele mix afkoelen in de koelkast.
 5. Klop nu in een middelgrote kom de boter met een handmixer, totdat het licht en creme-achtig wordt. Voeg de slagroommix toe met ongeveer 1 eetlepel per keer. Nadat de slagroommix volledig is gemixt is het tijd om het snufje zout en het vanille aroma toe te voegen. Mix het geheel 2-3 minuten. De mix moet nu ligt en makkelijk smeerbaar zijn, maar niet te vloeibaar of te vet.

Chocolade topping

 1. Plaats een hitte bestendige pan boven een kokende pan met water en smelt daarin de chocolade, de slagroom, de boter en de stukjes amandelen.
 2.  Laat de mix vervolgens afkoelen (de mix moet warm genoeg zijn om te smeren maar koel genoeg zodat het de botermix niet laat smelten).

De taart maken

 1. Snij de taart voorzichtig horizontaal in 2 stukken.
 2. Plaats 2/3e van de vulling op het onderste deel. Plaats nu de bovenste laag op de vulling en plaats daar het laatste deel van de vulling op. (Tip: smeer ook een dun laagje vulling over de zijkanten van de taart, want dit maakt het makkelijker om de topping te plaatsten.)
 3. Smeer nu de chocolade topping over de gehele taart.

 

Deel dit artikel!
Geef een reactie


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.