Glutenvrije BBQ tips

4 juni 2016

Bij de eerste dag van zon steekt half Nederland de barbecue weer aan, heerlijk! Maar als je geen gluten eet is het erg lastig om veilig te barbecueën. Daarom leg ik uit hoe je eenvoudig van een glutenvrije BBQ kan genieten. Iedereen moet zich onbezwaard voelen hun glutenvrije kennissen uit te nodigen voor een gezellige barbecue. Met deze eenvoudige tips houd je een jouw barbecue maaltijden glutenvrij.

Goede dingen uikiezen voor de glutenvrije BBQ

Voor een glutenvrije BBQ heb je natuurlijk glutenvrij eten nodig. Voor sauzen en dergelijke moet goed opgelet worden wat er gehaald wordt. Veel sauzen bevatten gluten. Daarom moet bij elke aankoop goed op het etiket gekeken worden Lees meer over het zorgvuldig lezen van etiketten. Alle groentes en fruitsoorten zijn van nature glutenvrij. Zolang ze niet besmet zijn, kunnen ze veilig genuttigd worden. De dressing voor de sla moet specifiek glutenvrij zijn, of zelfgemaakt van glutenvrije ingrediënten.

Dan komen we aan bij het belangrijkste onderdeel van elke barbecue: het vlees en de vis. Alle vlees en vis is van nature glutenvrije, maar de meeste marinades en kruiden mixen zijn dit niet. Daarom is het belangrijk dat er goed wordt opgelet bij het inkopen voor de glutenvrije BBQ. Zelf marineren en kruiden is hierbij altijd veilig, als je dit doet met glutenvrije producten. Anders moet er weer goed naar het etiket worden gekeken Dit is hoe je een etiket scant op gluten.

Oppassen met de gluten

Als al deze producten glutenvrij zijn aangeschaft moet er wel nog voor het stokbrood opgepast worden. Deze broden zijn vrijwel altijd op barbecues aanwezig. Ze zitten bomvol met gluten en zijn enorm knapperig, waardoor de kruimels alle kanten op vliegen. Voor iemand met coeliakie of glutensensitiviteit kan één zo’n kruimel al ernstige gevolgen hebben. Om te voorkomen dat jij of een van je gasten ziek wordt moet er enorm worden uitgekeken.

Om te voorkomen dat de gluten uit het brood zich mengen met de glutenvrije producten moeten allerlei voorzorgsmaatregelen getroffen worden. Het stokbrood moet niet in de buurt van andere etenswaren gesneden worden. Het mes en de snijplank kunnen niet meer gebruikt worden hierna. Ook kan het gesneden brood het beste niet in de buurt van het eten staan, of eroverheen gedragen worden. Het brood mag niet gedipt worden in glutenvrije sausjes en deze mogen zelfs niet op het brood gesmeerd worden. Dan zouden de gluten namelijk aan het mes vast blijven zitten en zo op het product komen. Het stokbrood moet dus erg streng gescheiden worden. Wij van Glutenvrijplaza hebben altijd een aparte gluten tafel, waar het stokbrood gesneden kan worden. Als er maar één tafel beschikbaar is improviseren we een tafel of snijoppervlak.

Barbecue schoon houden

Soms is het onmogelijk om alle producten helemaal glutenvrij te houden. Niet iedereen zal zich helemaal aanpassen aan die ene persoon die geen gluten mag. Als er toch enkele vleeswaren of vissen zijn die gluten bevatten moet het echter wel heel goed mee worden uitgekeken. Zoals eerder al is benadrukt moeten gluten heel goed worden gescheiden van de rest. Bij etenswaren voor op de barbecue is dit nog lastiger. Zowel de spullen waarmee het wordt gesneden, het bord waar het op komt te liggen en het kookgerei raken allemaal besmet en onbruikbaar. Alles moet afgewassen worden of simpelweg niet meer gebruikt worden.

Het ergste is echter de barbecue zelf. Als er eenmaal producten met een glutenvolle marinade op het rooster hebben gelegen mogen er geen glutenvrije dingen meer op gebakken worden. Dit betekent dat met de glutenvolle etenswaren tot het laatst gewacht moet worden. Anders zijn er twee barbecues nodig, een voor gluten en de ander voor glutenvrij. Dan nog mogen natuurlijk niet dezelfde kookgerei gebruikt worden voor de verschillende barbecues.

Een goede tip van ons is om op aluminiumfolie te bakken. Dit kan vervangen worden als er afgewisseld wordt tussen glutenvrije en glutenvolle producten. Sommige mensen vinden dit minder fijn bakken, maar het draagt wel bij aan een glutenvrije BBQ.

Glutenvrij barbecueën is dus best ingewikkeld. Toch is het de moeite waard om lekker met z’n allen buiten te barbecueën. Met gericht aankopen doen en alles gescheiden houden kan iedereen meegenieten.

Ik hoop dat deze tips jou en je glutenvrij gasten helpen om te kunnen genieten van een heerlijke barbecue deze zomer! Vragen beantwoord ik graag in de reacties hieronder, of via een persoonlijke mail naar patrick@glutenvrijplaza.nl.

Deel dit artikel!
Geef een reactie


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.