Een glutenvrije vriendschap in 3 stappen

8 juni 2016

Heeft een van je vrienden ineens te horen gekregen dat hij/zij geen gluten meer mag eten. Dan moet jij om leren gaan met jullie glutenvrije vriendschap. Dit artikel schijnt licht op het omgaan met een kennis, vriend of partner die geen gluten eet. Want hoewel het even wennen is, jij kunt helpen bij het omgaan met een glutenvrij dieet door het volgen van deze eenvoudige tips.

Snap wat er aan de hand is

Er zijn meerdere redenen waarom mensen geen gluten meer eten. Het is heel belangrijk om te begrijpen waarom iemand dit doet. Sommige mensen gebruiken een glutenvrij dieet het om af te vallen. Dan is dus het doel om grote hoeveelheden gluten te vermijden, maar een kleine hoeveelheid binnenkrijgen is geen ramp. Het komt echter ook voor dat het lichaam niet tegen gluten kan, waardoor deze vermeden moeten worden. Bij mensen met coeliakie, ook wel glutenintolerantie, vormen gluten een reactie in de darmen waardoor voedingsstoffen minder snel opgenomen worden. Dit zorgt voor serieuze klachten Lees hier meer over coeliakie. Ook zijn er mensen die sensitief zijn voor gluten, waardoor ze ook klachten krijgen, zonder een medische aandoening als coeliakie. Ook zijn er mensen die met een tarwe-allergie, wat niks met gluten te maken heeft, maar wel kan leiden tot een (bijna) glutenvrij dieet. Het is belangrijk dat je begrijpt dat elk van deze aandoeningen erg serieus zijn.

Ook moet je weten dat de symptomen voor iedereen verschillend zijn. Daardoor kan het lijken alsof iemand nergens last van heeft, maar als het medisch is aangetoond is het altijd serieus. Bij de meeste mensen met een gluten gerelateerde aandoening gaat het al bij erg kleine hoeveelheden fout. Daarom moet goed opgepast worden door iedereen in de omgeving. En een “grap” waarbij er per ongeluk wat kruimels tarwebrood in het eten terecht komt kan iemand met glutenintolerantie erg ziek maken.

Begrijp dus goed wat de reden is dat iemand geen gluten eet. Dit helpt je ook ermee om te gaan.

Omgaan met een glutenvrije vriendschap

Als iemand geen gluten eet zal hij of zij bijna altijd zelf voor genoeg eten zorgen. Het is echter wel fijn om er rekening mee te houden, zeker als je ze uitnodigt voor het eten. Voor inspiratie voor glutenvrije gerechten hebben we hier een verzameling glutenvrije recepten (Klik hier). Het is vooral belangrijk dat je geen glutenvolle en glutenvrije etenswaren mengt of door elkaar haalt. Verder moet je het vooral niet te ingewikkeld willen doen. Die glutenvrije pasta is vast uitdagend om te maken, maar je kunt net zo goed eten bereiden dat van zichzelf al gluten vrij is.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar glutenintolerante mensen zijn enorm gevoelig. Daarom moet heel goed opgepast worden met gluten. Bedenk altijd waar kruimels van jouw brood terecht komen, raak nooit glutenvrije producten aan als je gluten hebt gegeten met je handen en als een product gluten bevat is het ook echt niet goed.

Help dus zoveel mogelijk mee door goed op te passen en mee te doen aan het glutenvrije dieet wanneer jullie samen eten.

Niet vergeten

De belangrijkste tip voor een glutenvrije vriendschap is het niet te vergeten. Het is heel makkelijk om iemand een broodje aan te bieden, of te trakteren op taart. Het kan echter kwetsend, of in elk geval vervelend zijn als je daarbij niet aan je glutenvrije vriend denkt. Probeer daarom bij elke actie betreffende voeding na te denken over gluten. Want hier staat namelijk tegenover dat het een heel mooi gebaar is als je ook glutenvrije koekjes meeneemt of bakt. Gegarandeerd verstevigd dit jullie vriendschap nog veel verder.

Speciale tips voor partners

Ik heb nog een laatste tip voor partner van iemand die geen gluten mag. Mensen met coeliakie en dergelijke aandoeningen zijn namelijk erg gevoelig voor gluten. Daardoor kunnen ze al ziek worden als ze kruimels van jouw broodje binnenkrijgen als je ze een zoen geeft. Dit is erg lastig en er is niets zo vervelend als een zoen moeten weigeren omdat je partner net gelucht heeft. Probeer hier daarom altijd rekening mee te houden door de mond te spoelen of de tanden te poetsen na het consumeren van gluten.

Tips

Om dit samen te vatten hier alle belangrijkste tips voor het omgaan met gluten:

  1. Weet precies waarom iemand geen gluten eet
  2. Houdt het eenvoudig, gebruik dus producten die van nature glutenvrij zijn zoals groente, vlees, rijst en aardappels.
  3. Houdt het puur, dus geen extra sauzen of kruidenmixen
  4. Was je handen (en mond) na elke glutenvolle maaltijd
  5. Pas goed op met bestek en servies
  6. Vraag het bij twijfel altijd na aan een glutenvrij persoon

Ik hoor graag nog meer tips voor een glutenvrije vriendschap. Plaats hieronder een reactie of stuur mij een persoonlijke mail naar patrick@glutenvrijplaza.nl met tips of vragen.

Deel dit artikel!
Geef een reactie


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.