Glutenvrij en vrij

7 juni 2016 Glutenvrij restaurant de Zeemeeuw

 Glutenvrij op pad

Zaterdagochtend, het is prachtig weer! ‘Lekker naar het strand’, roep ik tegen mijn vriend. Hij is geen groot fan van ’t strand, maar weet hoe ik er op een mooie dag naar snak. ‘Gaan we met de auto?’ vraag ik hem. Voor ik mijn vraag heb uitgesproken, zijn de fietsen al uit de schuur gehaald.

En dan hoor ik gelijk de waarschuwingen van het glutenvrije stemmetje in mijn hoofd. Wat neem ik mee voor onderweg? Is er nog brood in huis, hoeveel moet ik er smeren? Heb ik nog appels of notenrepen? Brood heb ik nog genoeg, maar soms heb je van die dagen dat je even glutenvrij-vrij wil zijn. Gewoon op de fiets stappen en net als je vriend en miljoenen andere mensen je pas gaan bekommeren om het eten als je daadwerkelijk honger krijgt.

Zo gezegd, zo gedaan. Na een waanzinnige hongerklop, als gevolg van de 50 kilometer fietstocht, zijn we neergestreken bij het eerste het beste strandpaviljoen in Noordwijk aan Zee. Wat gaan we doen? Mijn vriend wilde sowieso eten, maar bij mij slaat de twijfel dan toch weer toe. Hij bood nog aan om voor mij door te fietsen naar The Welsh Bakestone in Den Haag (www.thewelshbakestone.nl) om een gegarandeerd glutenvrij puddingbroodje te gaan halen. Dit aanbod sloeg ik af, ik ging de uitdaging aan.

‘Heeft u ook glutenvrije gerechten?’, vroeg ik aan de vriendelijke ober. ‘Jazeker’ antwoordde hij, ‘we hebben patat, glutenvrij brood en sinds vandaag zelfs kroketten’. Dan begint mijn grote kruisverhoor, waar menig rechercheur jaloers op zou zijn. Ik wil weten of alles ‘schoon’ bereid wordt, of de kroketten niet in hetzelfde vet gebakken worden als de gluten-volle producten etc. Nadat hij mij overtuigde het glutenvrije dieet daadwerkelijk serieus te nemen, koos ik voor een broodje zalm.

Mijn broodje smaakte heerlijk, vooral omdat ik vandaag net als menig ander op een willekeurig terras iets kon bestellen en eten waar ik op dat moment trek in had. Een groot geluksgevoel!Glutenvrij broodje zalm

Soms is het inderdaad een veilig gevoel om de controle in eigen hand te houden en alles van te voren te plannen. Om bijvoorbeeld van te voren op te zoeken waar je kunt eten middels de goedgekeurde restaurants van de Nederlandse Coeliakie Vereniging of je eigen broodje mee te nemen. Maar aan de andere kant geeft het een enorm vrij gevoel om op de bonnefooi ergens binnen te stappen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Hoe doen jullie dat? Zijn jullie over het algemeen ‘planners’ of ‘pioniers’?

 

Informatie over het restaurant:
Strandpaviljoen De Zeemeeuw
Koningin Wilhelminaboulevard 108
2202 GW Noordwijk
www.zeemeeuw.com

Deel dit artikel!
Geef een reactie


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.