Dit is hoe je een etiket leest

28 mei 2016 Glutenvrij etiket

Wanneer je een glutenvrij dieet volgt is het erg belangrijk om goed op te passen wat je allemaal binnenkrijgt. De beste plek om deze informatie te krijgen is het etiket van de producten die je gebruikt. Het vergt echter wel wat oplettendheid om alle informatie van het etiket binnen te krijgen. Daarom bieden wij hierbij hulp. In dit artikel vind je de checklist om een etiket te doorlopen om er zeker van te zijn dat het geen gluten bevat.

Waarom moet je etiketten lezen?

Al je glutenvrij eet is het belangrijk helemaal geen gluten (Lees hier meer over gluten en het vermijden ervan) binnen te krijgen. In grote lijnen is dat vrij gemakkelijk, doch vervelend. Iedereen weet wel dat je geen brood mag eten of bier mag drinken. Het wordt echter lastiger als gluten ergens in wordt verwerkt als bindmiddel. Dit is niet altijd af te leiden uit het product. Daarom moet voor gebruik van elk product goed op het etiket worden gekeken naar de ingrediënten en de allergie informatie.

Hoe lees je het etiket?

Als eerste moet gekeken worden naar de allergenen informatie. Producenten zetten het tegenwoordig vaak op de verpakkingen als hun producten glutenvrij zijn. Dit betekent dat ze minder dan 20 milligram gluten per kilo bevatten (Ook wel 20ppm genoemd). Er zit dus wel wat gluten in, maar dit is minder dan het wettelijke maximum. Bijna iedereen die geen gluten mag kan wel tegen zo’n kleine hoeveelheid. Glutenvrije producten zijn vaak te herkennen aan het glutenvrij logo, een tarweaar met een streep erdoor.

Soms staat op een product dat het “sporen van gluten kan bevatten” of “verwerkt is in een fabriek waar ook gluten verwerkt worden”. Dit betekent dat er geen gluten aan worden toegevoegd, maar dat er kleine beetjes gluten in zouden kunnen zitten. Sommig mensen met glutenintolerantie eten deze producten gewoon, terwijl anderen dit niet doen. Dit is een persoonlijke beslissing. Houd wel in het achterhoofd dat deze boodschap niet verplicht is. Hierdoor kunnen ook producten die dit niet hebben staan, maar verder ook geen ingrediënten met gluten bevatten, sporen van gluten bevatten.

Als er daarentegen bij de allergeneninformatie staat dat het product gluten bevat kan het meteen teruggezet worden. zo’n product is niet geschikt om te eten met een glutenvrij dieet en al helemaal niet als wegens de gezondheid geen gluten gegeten mogen worden. Dat een product gluten bevat moet volgens de Europese wet Voedselinformatie vetgedrukt op de verpakking staan. Vaak wordt echter alleen het ingrediënt dat de gluten bevat vetgedrukt. Daarom moet bij een gebrek aan duidelijke allergeneninformatie ook gekeken worden naar de ingrediënten in het product.

Informatie op de ingrediëntenlijst

Als er niks over gluten wordt gezegd bij de allergenen informatie moet naar glutenvolle ingrediënten (granen) gezocht worden. De meeste hiervan moeten door diezelfde voedselinformatie-wet vetgedrukt worden, maar niet allemaal. Voor meer informatie over glutenvolle ingrediënten kun je onze pagina over gluten bezoeken. Daar staat precies op welke granen gelet moet worden. Als er geen ingrediënten genoemd worden die gluten bevatten en er staat niks over bij de allergenen informatie mag aangenomen worden dat het product van zichzelf geen gluten bevat. Het zou dus wel sporen van gluten kunnen bevatten.

Etiket met tarwe erin

Gluten of glutenvolle ingrediënten staan goed aangegeven op de meeste etiketten.

Voorkom laksheid!

Het is enorm belangrijk om etiketten te blijven lezen.Er zijn veel producten die onverwachts gluten kunnen bevatten. Ook producten die van andere producenten wel glutenvrij zijn. Dit komt omdat niet elk recept hetzelfde is. Daarnaast veranderen producenten ook wel eens hun eigen recept. Dit kan ervoor zorgen dat een product dat je altijd elke week gebruikt ineens gluten gaat bevatten. Om deze reden moet je blijven opletten. Vooral als er op de verpakking staat “met vernieuwd recept” of iets met dezelfde strekking. Dit vaak gaat gepaard met een verandering in verpakking, dus merk je dat een verpakking veranderd is, let dan extra goed op.

Ik hoop dat dit artikel helpt bij het glutenvrij boodschappen doen. Mocht je een vraag laat het weten in een reactie hieronder of stuur mij een persoonlijke mail via patrick@glutenvrijplaza.nl.

Deel dit artikel!
Geef een reactie


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.