Alles wat je moet weten over Gluten

25 mei 2016 Wat zijn gluten

Veel mensen eten tegenwoordig geen gluten. Glutenvrijplaza wil daarbij helpen. Maar voordat een glutenvrij dieet begonnen kan worden moet je eerst weten wat gluten precies zijn. Dit artikel zet alle dingen die je moet weten overzichtelijk op een rij. Of je nou coeliakie (Vind hier meer informatie over coeliakie) hebt, wilt afvallen, of een bekende met een glutenvrij dieet wilt helpen; het begint allemaal met de juiste kennis.

Wat zijn gluten precies

Gluten is een groep eiwitten in de zaden van een aantal granen (Zie hieronder). Het zorgt ervoor dat deeg gemaakt van deze granen beter kneedbaar en elastischer is. Hierdoor zijn glutenvrije broden en andere glutenvrije producten meestal minder veerkrachtig. Daarnaast helpt gluten bij het rijsproces, waardoor deegproducten luchtiger worden. Ook is het een veelgebruikt bindmiddel in allerlei producten (zo word bijvoorbeeld paprikapoeder aan chips gelijmd) . Van veel van die producten zou je het niet verwachten, waardoor je goed moet opletten. Gluten worden dus in enorm veel alledaagse producten verwerkt.

Helaas zijn gluten voor sommige mensen schadelijk. Bij mensen met coeliakie veroorzaken ze een reactie met de darmvlokken, waardoor voedingsstoffen minder goed wordt opgenomen. Om dit te voorkomen is een glutenvrij dieet nodig. Bij zo’n dieet moet erg goed opgelet worden, omdat enorm veel producten niet glutenvrij zijn. Daarnaast is een kleine hoeveelheid al schadelijk, dus misstappen moeten voorkomen worden. Om daarbij te helpen volgt nu een overzicht van glutenvolle dingen.

Waar zit het in

Glutenvolle graansoorten zoals:

 • Tarwe
 • Rogge
 • Gerst
 • Spelt
 • Durum
 • Kamut

Daarnaast zijn er ook granen die vaak verontreinigd worden doordat ze in aanraking komen met glutenvolle granen:

 • Haver
 • Boekweit
 • Quinoa

Het gebruik van deze granen moet vermeden worden, behalve als expliciet vermeld staat dat ze glutenvrij zijn. Dan zijn ze altijd gescheiden van andere gluten-houdende graansoorten gehouden.

Het is moeilijk en daarom duur om gluten uit deze granen te halen. Daardoor bevatten vrijwel alle producten gemaakt van glutenvolle granen ook gluten. Daarnaast wordt het in nog heel veel andere producten gebruikt. De meest gebruikte producten die meestal glutenvol zijn:

 • Deegproducten zoals brood, gebak, pizza en pannenkoeken
 • Pasta’s
 • Bier
 • Paneermiddel
 • Veel soepen en sauzen
 • Veel marinades
 • Veel soorten ijs en snoep
 • Veel kruidenmixen
 • Veel soorten vegetarische vleesvervangers

Zeker die laatste paar producten zijn erg lastig om rekening mee te houden en op te letten. Hieronder volgt een korte uitleg hoe gluten het beste vermeden kunnen worden. Voor meer informatie verwijs ik je naar onze andere artikelen.

Hoe te vermijden

Het vermijden van gluten is niet gemakkelijk. Het zit in enorm veel producten en bovendien kan elke kleine besmetting al ernstige gevolgen hebben. Het is erg belangrijk om natuurlijke glutenvolle producten over te slaan. Er zijn tegenwoordig veel glutenvrije vervangingsproducten te verkrijgen. Verder kun je natuurlijk ook zelf brood of gebak bakken, als je de tijd hebt.

Naast graanproducten bevatten dus veel andere voedingswaren gluten. Daarom moet bij elke aankoop goed gelet worden op de ingrediënten. Bij producten in de supermarkt staat meestal op het etiket allergie-informatie of zelfs een glutenvrij-logo. Het eten in een restaurant vraagt enige voorbereiding. Sommige restaurants hebben een keuring van de ‘Nederlandse Coeliakie Vereniging’ (NCV) doorlopen, en beschikken over een ‘Lekker Glutenvrij’-keurmerk. Deze restaurants zijn aangesloten bij de horeca-alliantie van de vereniging. Echter, veel meer restaurants hebben een kok en personeel die precies weer wat glutenvrij eten betekent en vraagt. Als restaurants claimen glutenvrij eten te kunnen bereiden, is een beetje doorvragen vaak voldoende om te weten of de kok en het bedienend personeel echt weten waar het over gaat.

Conclusie

Een glutenvrij dieet kan heel erg lekker zijn. Wel moet heel goed worden opgepast worden bij het volgen van een glutenvrij dieet. Er zijn best wat voedingsmiddelen die niet meer gegeten kunnen worden. Wij helpen om het eten van glutenvrije maaltijden zo makkelijk en lekker mogelijk te houden. Lees daarom verder op Glutenvrijplaza!

Als jullie nog vragen hebben hoor ik dat graag in een reactie of een e-mail naar patrick@glutenvrijplaza.nl

Deel dit artikel!
Geef een reactie


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.