Alles wat je moet weten over Coeliakie

23 mei 2016 Wat is Coeliakie, glutenintollerantie, glutenallergie

Coeliakie (Zeg: seuliakíe) is een veel voorkomende aandoening. In Nederland hebben ongeveer 170 duizend mensen hier last van. Helaas is bij slechts 15% van hen een diagnose vastgesteld. Daardoor lopen er zo’n 145 duizend mensen rond met behandelbare klachten. Dit komt omdat velen niet goed weten wat coeliakie is. Veel verder dan iets met darmen en gluten (Leer meer over gluten) komen ze niet. Daarom is het belangrijk om meer kennis hierover op te doen. Zeker als je zelf deze aandoening hebt, of iemand kent die hem heeft, is het belangrijk om precies te weten waar je mee te maken hebt.

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een aandoening waardoor gluten een reactie in de darmen veroorzaken. Hierdoor ontstaat er een ontsteking in de dunne darm. Dit heeft tot gevolg dat de darmvlokken (die nemen voedingsstoffen op) hier afsterven. Bij veelvuldige gluteninnames kan het darmslijmvlies zo ernstig beschadigd worden dat de opname van voedingsstoffen afneemt. Coeliakie is dus een intolerantie voor gluten en niet zoals vaak gedacht een glutenallergie. Er bestaat wel tarweallergie, maar die is veel zeldzamer. Ook bestaat een glutengevoeligheid zonder coeliakie (NCGS). Voor beide aandoeningen is het ten zeerste aan te raden een glutenvrij dieet te volgen, en daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres.

Diagnose

In Nederland lopen er nog enorm veel mensen zonder diagnose rond. Dit komt doordat het herkennen van coeliakie erg lastig is. De symptomen zijn voor iedereen verschillend en soms erg mild. Enkele klassiekers zijn:

  • Verstopping
  • Diarree
  • Plots gewichtsverlies
  • Winderigheid
  • Vermoeidheid
  • Gebrek aan eetlust

Vermoed je dat je glutenintolerant bent? Raadpleeg dan je huisarts. Begin niet zelf met een glutenvrij dieet. Daardoor kan een eventuele diagnose uitblijven.

Coeliakie heeft een mate van overerving. Hierdoor hebben mensen met de aandoening in de familie meer kans het zelf ook te krijgen. Hou hier dus rekening mee als dit speelt in jouw familie. Daarnaast komt het veel voor in combinatie met aandoeningen als diabetes type 1, schildklierafwijkingen en lactoseintolerantie.

Hoe ermee omgaan

Genezen van coeliakie is onmogelijk, maar de symptomen en schade kunnen beperkt worden door een glutenvrij dieet aan te houden. Dit is in het begin wennen zowel voor de persoon met coeliakie als zijn omgeving. Daarom proberen wij met Glutenvrijplaza het leven met coeliakie makkelijker te maken voor iedereen.

glutenvrije banaan oatmeal chocolate chip koekjes
De beste glutenvrije recepten, hier op glutenvrijplaza

Het is vooral belangrijk om het dieet streng te volgen, omdat één kruimel genoeg is om klachten te veroorzaken. Het is daarnaast ook belangrijk voor de omgeving van iemand met coeliakie om er rekening mee te houden. Buitensluiting kan het volhouden van het dieet enorm moeilijk maken. Tegenwoordig is het makkelijker om glutenvrij te eten door allerlei nieuwe producten en een groter publiek bewustzijn.

Blijf gezond!

Coeliakie is dus een aandoening waarbij gluten darmvlokken kapot maken, waardoor voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. Het is moeilijk om een diagnose vast te stellen door de verschillende symptomen, dus laat dit altijd door een dokter doen. Als glutenintolerantie is vastgesteld is het belangrijk om een strikt glutenvrij dieet te volgen. Hierdoor kan de darmwand zich herstellen en zullen de klachten verdwijnen. Zeker in het begin is het lastig om aan zo’n strikt dieet vast te houden, maar zelfs een enkele kruimel brood kan een reactie van klachten veroorzaken. Daarom is het erg belangrijk dat er goed opgepast wordt. Bovendien moet er door iedereen rekening mee gehouden wordt. Goed informeren is het halve werk.

Heb je meer vragen over coeliakie of hoe je hiermee moet omgaan? Plaats een reactie hieronder of stuur een mail naar patrick@glutenvrijplaza.nl

Deel dit artikel!
Geef een reactie


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.